Behandelingen

Er zijn vele mogelijkheden op het gebied van vachtbehandeling en ik zal u hieronder daar meer over uitleggen.

Het plukken

Het plukken gebeurt met de hand, het dode bovenste haar wordt met de hand verwijderd, zodat het nieuwe haar vrij is om te groeien. Als de vacht goed plukrijp is voelt de hond hier niets van. Wanneer je deze hond niet plukt, heeft u kans dat uw hond last van jeuk krijgt, omdat het dode haar in zijn huid blijft zitten, met gevolg dat hij zich stuk bijt of krabt en u naar een dierenarts moet. Rassen die geplukt kunnen worden zijn o.a.: bouvier, teckel ruwhaar, een groot gedeelte van de terrier-groep e.d.

kernterrier_(plukken)

Het effileren

Bij de hond die geeffileerd behoort te worden, wordt eerst zoveel mogelijk dood haar geplukt, daarna wordt er met een speciaal getande schaar het haar uitgedund en in model gebracht. Na deze behandeling wordt de hond gewassen, geföhnd en verder in model gebracht. De hond krijgt een natuurlijke uitstraling. Rassen die geeffileerd worden zijn o.a.: amerikaanse- of engelse cocker spaniel, setter, golden retriever, cavalier king charles spaniel e.d.

amerikaanse_cocker_spaniel_(effileren)

Het knippen

Met een schaar wordt de gehele vacht ingekort. Daarna wordt de hond gewassen en droog geföhnd, waarna hij met de schaar in gewenst model wordt gezet. Rassen die geknipt worden zijn o.a.: poedel, bichon frisé, maltezer e.d.

poedel_(knippen)

Het Scheren

Met de tondeuse kan de vacht in verschillende lengtes worden geschoren. Eerst wordt de hond voorgeschoren en ontklit, daarna wordt hij gewassen met bij de vacht passende shampoo. Als hij droog is geföhnd wordt hij met de tondeuse nageschoren en in het gewenst model gezet. Scheren is in principe op ieder ras van toepassing behalve op de rassen die geplukt behoren te worden. Deze zullen namelijk kleurverandering van vacht krijgen en mogelijk ook huidproblemen.

tondeuse_(scheren)

Ontwollen

Veel honden hebben een ondervacht die bestaat uit wollig haar. Dit haal ik met een speciale kam en techniek uit de vacht zodat de vacht vele malen luchtiger wordt en de huid weer goed kan ademen. Ontwollen wordt gedaan bij o.a.: keeshonden, poolhonden, duitse herder, schotse herdershond, berner sennenhond, golden retriever e.d.

keeshond_(ontwollen)

Borstelen en kammen

Hierbij wordt de vacht geheel behandeld, om zo los zittend haar en evt. klitten te verwijderen. Het borstelen/kammen van de vacht is een goede massage voor de huid en stimuleert de bloedsomloop. Het is daarom heel belangrijk om uw hond regelmatig te borstelen/kammen. Een slecht verzorgde vacht (klitten en vervilting) kan huidproblemen veroorzaken. Het klitvrij maken van de vacht is helaas niet prettig voor uw hond en niet altijd pijnloos. Is de vacht vervilt, dan is het voor mij onmogelijk, om er een leuk model van te maken. Vaak is de enige oplossing: kaal scheren. Wilt u toch een leuk behaard hondje en heeft u vragen over het borstelen/kammen? Kom gerust even langs, dan laat ik u graag zien, hoe u het beste, de vacht van uw hond kunt onderhouden.

old-english-sheepdog(borstenen_en_kammen)

Wassen en föhnen

De langharige hond wordt eerst grondig gekamd en dan pas gewassen en geföhnd. De kortharige hond wordt direct in bad gezet, gewassen en geföhnd. Het wassen houdt in, dat hij met een speciale hondenshampoo, gericht op het soort vacht ingezeept wordt en daarna goed wordt uitgespoeld. Waar nodig is kan hij ook nog een nabehandeling krijgen met crèmespoeling. Na het wassen wordt het water met een blazer uit de vacht geblazen en wordt de hond droog geföhnd.

bep_(wassen_en_fohnen)

De kortharige hond

Deze hoeven toch niet naar een trimsalon? Denkt men. Nou ik heb hier wel degelijk iets voor! Ik was deze hond, masseer hem, laat de shampoo intrekken, zodat het haar goed loskomt. Ik doe dit 1 keer met shampoo en 1 keer met crèmespoeling. Dan blaas ik de hond droog met een waterblazer. Vervolgens föhn ik de hond, om daarna met speciale materialen de laatste dode haren te verwijderen. Het zal u verbazen, hoeveel haar er na zo’n behandeling uitgekomen is! Uw hond kan daarna nog wel haar verliezen, maar door deze behandeling is de hond eerder door de verhaarperiode heen. Tot twee weken na de behandeling niet borstelen/kammen, anders blijven de haarzakjes gestimuleerd. Zeer geschikt voor o.a.: labrador, beagles e.d.

labrador_(kortharige_hond)

Oren, nagels en anaalklieren

De behandeling van uw hond is inclusief het schoonmaken en verwijderen van haren uit de oren, knippen van de nagels en het uitdrukken van anaalklieren (indien nodig). Bij inwendig uitdrukken van anaalklieren, verwijs ik u door naar de dierenarts.

Scroll naar boven